Shout!



24 April 2008

Edited???

Haa....ni ade 1 isu baru...erm..jap2...taktau la nak kate 1 isu baru mahupun isu yg lame tapi baru nak dikupas...hmm...pasal gambar-gmbar dalam keratan akhbar-akhbar di Malaysia ni...kali ni...gambar ni pasal PM kite...Pak Lah...

Taktau la macam mane nak mule...tapi...memang agak pelik la gambar PM kite dalam akhbar Utusan baru-baru ni..pada 18 April 2008 (berdasarkan tarikh URL la)..dilihat dalam gmbar bahawa Abdullah Ahmad Badawi sedang bersalaman dengan Tun Salleh Abas pada Majlis Makan Malam Badan-Badan Peguam di Kuala Lumpur sambil disaksikan oleh Ketua Hakim Negara, Datuk Abdul Hamid Mohamad.

Ni gambarnye >>





hmm...pada pendapat korang...ape yang salah dalam gmbr ni ek??

ok..daripada komen2 forumers e-ump antaranye adalah seperti berikut :-

  • pelik je gmbar tue...cam di tampal...mane ble bile bersalam...sorg jd besar dan sorg lg jd kecik...plik tul...teruknye....
  • eih..pelik...mata xbertentang..die salam ngan sape ni??
  • adakah beliau gergasi??? x balance btul...huh
  • klau btol diorg edit mmg kaki penipu besar la akhbar mesia ni!
    tgk lain mcm je...mata xbertentang lansung... rmai dh kecoh ckp pic ni mmg edited..
    ada jelas perbezaan ngn pic yg bharian kuarkan
    pastu tngan Tun Saleh tu lain mcm je...mcm xckup satu jari.
  • hahah... mmg sah2 la edit.. budak kecik pon bole taw...takde kije ke diorg nih nk edit gambau2 nih.. mengon ar...ak yg x blajau grafix pun lagi terel edit dari diorg.. siot nk mampos..haha
  • pelik arr skrg ni....nak edit pun biar pro sikit..ni kantoi bengok je..
  • atoi... ni akhbar utusan?? kene ban la utusan cmni... nmpk da tipunyer... terang lagi nyata... kalo cmni baik panggil aku jd tukang edit... lps tu plk, background kabur... gambar btl terang gile... artistik la kononnyer tu... xde originaliti lgsg... editor pn men lulus je gambar...
  • 1. cam 2 org berbeza sgt ketinggian nye bersalam..
    2. nape mate x bertentang mate.. ak ngaji sofskill xde pong salam jenis nie hehe..
    3. nape org kat blakang tu wat dek je.. nie pm salam maa...
    4. tgk bju kot pm... bahu termixed dgn bg.

    gmbar nie konpirm edit...
Ni lagi 1 gambar yang ada kemungkinan edited version >>





Haa..itu antara komen2 forumers pabila gambar ni disebarkan di forum...hmm..pada pendapat penulis plak...

1. Gambar yang pertama memang komfem edited...disebabkan perbezaan 3 orang subjek dengan background...satu tu clear..dan yang lagi satu tu blurr gile2...

2. Then..ade lagi...kan nampak perbezaan yg ketara antara Pak Lah dan Tun Salleh Abas kan?sorang beso sorang kecik..ish..ape ke halnye tu..nampak sgt tipu..

3. Tak mungkin la Pak Lah salam orang sambil pandang tempat orang len...ish3..

4. Pada gambar kedua plak...Pak Lah kelihatan putih..haha..taktau plak btul ke tak..ntah..ntah..erm..ni lagi 1 gambar yg menunjukkan Pak Lah salam orang len pandang tempat len...tapi..gambar yang ni..kemungkinannye btul kot..taktau laa..


Jadiii....patutkah kite mempercayai akhbar tempatan kite skarang ni??nak bace ape plak pasni?risau plak kalau2 ade lagi pemalsuan berita macam ni...pada sape kite nak pecaye?itulah persoalannye...haaa..comment2...


SHARE IT:

0 comments:

Post a Comment

 

SpiderZMeN's Blurbs | SpiderZMeN's Facebook | SpiderZMeN's Friendster | SpiderZMeN's MySpace | Blog Template by yummylolly.com